Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ananasek to pyszny deser o finezyjnym i urzekającym smaku, składający się z biszkoptu, kremu budyniowego z ananasem i kokosowej bezy. Łatwość wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu.
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 385
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2499
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 223
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 827
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 146
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 385
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2499
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 223
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 827
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 146
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy.
Do miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie ze sobą łączymy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ją rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 20 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy.
Ananasa odsączamy z syropu, syropu nie wylewamy tylko go łączymy z wodą tak aby powstało 400 ml płynu. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Pół szklanki napoju wlewamy do miseczki i rozpuszczamy w nim budyń dokładnie mieszając. Pozostałą część napoju wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy około 1 minuty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy a następnie łączymy go z pokrojonym ananasem,
Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy. Na biszkopt przekładamy masę budyniową z ananasem i starannie ją rozprowadzamy a na wierzchu umieszczamy bezę kokosową. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.