Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto arabskie znane również pod nazwą "Namoura" to pyszny placek wykonany na bazie kaszy manny i wiórek kokosowych. W przeciwieństwie do większości ciast nie znajdziemy w nim ani grama mąki czy jajek. Deser jest bardzo słodki, dlatego już jeden kawałek zaspokoi nasz apetyt. Przygotowanie ciasta arabskiego nie należy do skomplikowanych zadań. Uda się nawet początkującym.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Do miski wsypujemy kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wlewamy mleko i olej.
Suche składniki stopniowo przesypujemy do mokrych. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Kwadratową formę o boku około 20 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki.
Ciasto arabskie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około 30 minut do momentu, aż ciasto od góry lekko się zarumieni.
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy syrop cukrowy. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Składniki mieszamy do czasu rozpuszczenia wszystkich kryształków cukru. Do syropu cukrowego dodajemy sok z cytryny, całość mieszamy.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłe kroimy na małe porcje (powinniśmy uzyskać około 16 małych kwadracików). Ciasto polewamy syropem cukrowym po całej powierzchni. Na każdym kwadraciku ciasta układamy po jednym migdale. Ciasto arabskie odstawiamy na bok do czasu, aż cały syrop cukrowy wsiąknie.
Wystudzone ciasto arabskie nakładamy na talerzyki i serwujemy gościom.