Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i orzeźwiające ciasto z wykorzystaniem arbuza.
Tortownica 24 cm
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 770
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 119
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 770
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 119
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Składniki
BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu z biszkoptu zdjąć skórkę.
WARSTWA ARBUZOWA Z arbuza wyjąć pestki. Specjalną łyżką wydrążyć kilkanaście kulek. Resztę miąższu zblendować na mus. Powinniśmy otrzymać ok. 800 ml musu, jeśli jest mniej należy dodać wody, a jeśli więcej odlać odpowiednią ilość. Mus zagotować, zdjąć z ognia i wsypać dwie truskawkowe galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Tężejący mus wylać na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki.
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody. Pozostawić na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie szklankę z żelatyną włożyć do większego pojemnika z gorącą wodą i przykryć. Po kilku minutach żelatyna powinna być ponownie rozpuszczona. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna, dodać jogurt grecki i jeszcze chwilę miksować. Następnie do letniej żelatyny dodać kilka łyżeczek kremu jogurtowo-śmietankowego i dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek. Dodać jeszcze jedną łyżkę kremu i ponownie wymieszać. Włączyć mikser na najwyższe obroty i wlać wymieszaną żelatynę. Chwilę miksować, po czym wyłożyć masę na warstwę arbuzową. Ciasto włożyć do lodówki. Gdy masa stężeje, udekorować wierzch kulkami z arbuza.