Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pieczone specjalnie dla mojej bratanicy - miłośniczki cytryn :-). delikatny biszkopt i orzeźwiająca masa budyniowo - cytrynowa. Placek nie zamula, polecam :-)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po trochę cukru i cukru waniliowego oaz żółtka. Ubijać, aż do wyczerpania składników. Następnie dodać stopione i wystudzone masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Ciasto wylać do foremki (boki 24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa cytrynowa: Mleko i 1 szklankę wody wlać do garnka, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej 0,5 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Jeden nasączyć wodą z cukrem, wyłożyć ciepłą masę budyniowo-cytrynową, wyrównać. Na wierzch ułożyć drugi blat, delikatnie docisnąć. Wystudzić. Na wierzch polać lukier (cukier puder połączyć z sokiem z cytryny tak aby lukier był gęsty). Przechowywac w lodówce. Smacznego :-) P.s. przepis zaczerpnięty z bloga Mirabelki