Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
unikałam pieczenia ciasta drożdżowego aż znalazłam przepis idealny, ciasto wychodzi puszyste, zawsze się udaje i nie jest pracochłonne
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
1. do garnuszka wsypać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, dodać pokruszone drożdże, rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia, 2. do miski wsypać resztę mąki, dodać cukier, jajka, szczyptę soli i cukier waniliowy, dodać wyrośnięte drożdże, roztopione, chłodne masło oraz letnie mleko, wyrobić ciasto (wyrabianie powinno trwać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk), dodać rodzynki i jeszcze razem wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 3. z maki, cukru i masła zrobić kruszonkę, 4. wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce, na wierzchu ułożyć owoce (ja użyłam mrożonych, posypanych cukrem śliwek), posypać kruszonką, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 40 min, smacznego