Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z cynamonem:

Ciasto drożdżowe z cynamonem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 2939

Dodano:

Odsłon: 1325

Jeszcze lekko ciepłe, nie ma sobie równych. Smak masła i cynamonu fantastycznie się uzupełnia i smakuje wybornie.

Składniki

  • 450 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 50 g roztopionego, letniego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 70 g drobnego cukru
  • Dodatkowo:
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 60 g roztopionego, letniego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W kubku rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Dokładnie rozmieszać i odstawić by drożdże urosły.
    Mąkę przesiać z solą do miski, dodać zaczyn, resztę mleka, cukier i jajka . Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione , letnie masło. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, "odgazować"- czyli ponownie krótko zarobić .
    Przełożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na długi prostokąt ( 50/ 15 cm) Posmarować łyżką masła , posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Zwinąć w harmonijkę. Przenieść do foremki ale ułożyć bokiem.
    Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Górę ciasta posmarować resztą roztopionego masła, posypać cukrem trzcinowym i delikatnie oprószyć cynamonem.
    Piec 45 minut w 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń