Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z gruszkami

Ciasto drożdżowe z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2374 Ocena: 15320

Dodano:

Odsłon: 512

Smaczny placek z dojrzałych gruszek.

Składniki

  • Mąka pszenna 25 dag
  • Drożdże świeże 3 dag
  • Oliwa z oliwek 40 ml
  • Cukier 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Czarnuszka 1 łyżka
  • Gruszki 5 dużych gruszek
  • Tłuszcz do formy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać drożdże rozpuszczone z cukrem w ¼ litra letniej wody i wyrobić rozczyn, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gruszki oczyścić z nasion i pokroić na ćwiartki. Wyrośnięty rozczyn dokładnie wyrobić ręką z dodatkiem oliwy i soli, aż ciasto będzie odstawało od ręki i brzegów miski. Formę posmarować tłuszczem, posypać połową czarnuszki i wyłożyć ciasto. Następnie powpychać równomiernie przygotowane gruszki, posypać resztą czarnuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń