Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy z dodatkiem mleka w proszku i z kruszonką. Polecam!
Forma 28 cm x 26 cm
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 166
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 166
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
CIASTO Zrobić rozczyn.: drożdże rozetrzeć z 5 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Nakryć miseczkę i odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło. Ostudzić. Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru, 1 szklankę mleka w proszku, Wymieszać. Dodać 3 żółtka, 1 cało jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn z drożdży i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz. w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do formy, nakryć i odstawić jeszcze na 30 min. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dłońmi lub za pomocą robota kuchennego. Kruszonką posypać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 170ºC i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu, przez 15 minut, studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.