Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto ze śliwkami,które zawsze wychodzi.Jest przepyszne w środku mięciutkie i sprężyste.Teraz jest sezon na śliwki więc ciasto jak znalazł :)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 196
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 106
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 196
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 106
Składniki
Na początek robimy zaczyn z drożdży.Kruszymy drożdże i przekładamy je do miseczki,dodajemy dwie łyżki cukru,ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel,margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia,mąkę przesiewamy do dużej miski i do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem mieszamy,potem dodajemy nasz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto dodając po trochu wystudzoną płynną margarynę.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące :).Jeśli ciasto będzie się kleić podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.40 min. Kiedy ciasto będzie pięknie rosło przygotujemy śliwki.Należy je umyć i usunąć pestki.Śliwki kroimy na ćwiartki,wrzucamy do miski i dodajemy ok.łyżeczkę cynamonu Gdy nasze ciasto podwoi objętość -ładnie wyrośnie,wyrabiamy je jeszcze raz.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto.Na górę kładziemy śliwki z cynamonem. Czas na przygotowanie kruszonki. Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część tłuszczu w temperaturze pokojowej (np. masło, margaryna), 1 część cukru i dwie części mąki Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).Ciasto posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.35-45 minut.I nasze ciasto gotowe. SMACZNEGO!!!