Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1886

Dodano:

Odsłon: 1383

Rewelacyjne ciasto ze śliwkami,które zawsze wychodzi.Jest przepyszne w środku mięciutkie i sprężyste.Teraz jest sezon na śliwki więc ciasto jak znalazł :)

Składniki

  • ok.1kg mąki
  • pół kostki świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • ok.300ml mleka
  • pół kostki margaryny
  • 1/2 kg śliwek
  • łyżeczka cynamonu
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 200g mąki
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek robimy zaczyn z drożdży.Kruszymy drożdże i przekładamy je do miseczki,dodajemy dwie łyżki cukru,ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
    Następnie jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel,margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia,mąkę przesiewamy do dużej miski i do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem mieszamy,potem dodajemy nasz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto dodając po trochu wystudzoną płynną margarynę.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące :).Jeśli ciasto będzie się kleić podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.40 min.
    Kiedy ciasto będzie pięknie rosło przygotujemy śliwki.Należy je umyć i usunąć pestki.Śliwki kroimy na ćwiartki,wrzucamy do miski i dodajemy ok.łyżeczkę cynamonu
    Gdy nasze ciasto podwoi objętość -ładnie wyrośnie,wyrabiamy je jeszcze raz.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto.Na górę kładziemy śliwki z cynamonem.

    Czas na przygotowanie kruszonki.

    Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część tłuszczu w temperaturze pokojowej (np. masło, margaryna), 1 część cukru i dwie części mąki

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę

    Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).Ciasto posypujemy kruszonką.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.35-45 minut.I nasze ciasto gotowe.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń