Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4891

Dodano:

Odsłon: 2956

To moje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na wersję ze śliwkami :)

Składniki

  • 1 szklanka kefiru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 1/3 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • 500 g mąki
  • ok 800 g śliwek
  • Kruszonka: 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewamy kefir, dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i odstawiamy na kilkanaście minut aż zaczyn urośnie.

  2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. W dużej misce mieszamy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy kilka minut dłońmi. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości.

  3. Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.

  4. Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy lekko zwilżyć dłonie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście drożdżowym i lekko dociskamy. Ciasto ze śliwkami posypujemy pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń