Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowo-korzenne

Ciasto dyniowo-korzenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 3611

Aromatyczne, korzenne ciasto. Ukryta delikatna starta dynia nadaje ciastu przyjemną wilgotność.

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • cukier 220 g
  • cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
  • jajka 6 sztuk
  • olej rzepakowy 115 g
  • dynia obrana 400 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię ścieramy na małych oczkach tarki i przekładamy na sitko aby odciekł nadmiar płynu.
    Całe jajka ubijamy z oboma cukrami na pulchną masę, potem małym strumieniem dolewamy olej.
    Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami, następnie partiami dodajemy do ubitych jajek.
    Na koniec dodajemy startą dynię i delikatnie mieszamy łyżką.
    Pieczemy w 180 C około 60 minut.
    Blaszka 20 X 28 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń