Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48691

Dodano:

Odsłon: 944

Jesienne ciasto...

Składniki

  • ciasto kruche:mąka tortowa 2 szklanki, masło 15 dkg, żółtka 2 szt,cukier puder 4 łyżki
  • ciasto migdałowe:
  • jajka 4 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • żółtko 1 szt
  • masło 8 dkg
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cynamon 1/2 łyżeczki
  • mąka tortowa 3 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • siekane migdały 3/4 szklanki
  • starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • dodatkowo: gruszki 5 szt, sok z cytryny, wiśnie w syropie 10 szt, płatki migdałów około 10 dkg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto gruszkowo-migdałowe

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy tortownicę, czyli: smarujemy ją tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Teraz czas na... Ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier puder oraz żółtka. Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folie aluminiową i wkładamy na 15 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim spód i boki tortownicy. Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.

  2. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich ściemnieniu.

    Teraz czas przygotować ciasto migdałowe.
    Całe jajka (4 szt) ubijamy z cukrem tak, aby powstała gęsta,puszysta masa. Oddzielnie ucieramy masło z żółtkiem. Gdy obie masy są już odpowiednio przygotowane, musimy je połączyć. Robimy to w następujący sposób: Masę jajeczną dodajemy porcjami do masy maślanej i powoli, przy pomocy miksera, ucieramy , aby masy dobrze się połączyły.
    Następnie wsypujemy dwa rodzaje mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto nadal ucieramy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały i utartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

  3. Powoli zbliżamy się do końca pracy. :))
    Ciasto kruche jest już schłodzone, więc układamy na nim połówki gruszek, które wcześniej wypełniliśmy wiśniami. Wiśnie wkładamy w miejsce, które powstało po usunięciu gniazda nasiennego.
    Owoce na cieście układamy stroną wypukłą do góry, zalewamy ciastem migdałowym. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 60 minut.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 08 listopada 2014 Cudowne i niezwykle smaczne to Twoje ciasto Beatko, a prezentuje się niezwykle apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 listopada 2014 Ciasto wygląda bardzo apetycznie :-) z pewnością wypróbuję :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń