Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo - borówkowe

Ciasto jabłkowo - borówkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 352 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 358

Proste i szybkie do wykonania ciasto a jednocześnie delikatne i owocowe.

Składniki

  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Cukier kryształ - 30 dag
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jabłka - 5 szt.
  • Galaretka o smaku malinowym - 1 szt.
  • Borówki - 100 g
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto jabłkowo - borówkowe

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  3. Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach dodać 10 g cukru usmażyć. Do usmażonych jabłek dodać galaretkę, wymieszać , wystudzić.

  4. Wystudzone ciasto przekroić na połowę , na jedną wyłożyć jabłka.

  5. Galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Jabłka przykryć drugą połową ciasta, ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką.

  6. Schłodzić około 2 godzin , pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń