Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2577
Dodano: 23.12.2009
Odsłon: 13637
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (bez termoobiegu); 160 stopni (termoobieg). Prostokątną formę o wymiarach 23x28 cm natłuścić.
Żółtka oddzielić od białek.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem dodając po jednym żółtku.
Dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem białek) i zmiksować na gładką masę.
Białka z odrobiną soku z cytryny ubić na sztywną pianę, po czym dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Przepis przeszedł moją modyfikację. Pochodzi z książki "Słodkie inspiracje" wydanej przez Vorwerk.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Mateusz15 03 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
O jaki chodzi biszkopt? Może pomyliłaś przepisy, albo znów Smaker namieszał.0 Kto głosował? | Odpowiedz

toffifee 03 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
jak się piecze biszkopt?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 23 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Droga irmo. Wlej ciasto do formy takiej, jaka jest podana w przepisie. Mnie wyszło takie cienkie ponieważ powyższą formę zajmowało inne ciasto i musiałem je upiec w dużym prodiżu. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 23 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Do jakiej formy wlać ciasto i dlaczego wyszło Ci takie cienkie? Życze radosnych i smacznych Świąt!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Robiłam kilka razy bardzo podobne ciasto, tyle że na wierzchu układałam kawałki owoców (brzoskwinie albo ananasy) :) Ciasto jest super, zawsze się udawało i było mięciutkie i pyszne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz