Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową

Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 5027

Dodano:

Odsłon: 5346

Proste w wykonaniu ciasto domowe składające się z ciemnego biszkoptu i masy budyniowej z wiśniami.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • masa/krem:
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • mleko 2 szklanki
  • wiśnie bez pestek 2 szklanki
  • masło 20 dag
  • cukier do smaku
  • dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
  • sok z wiśni 0,5 szklanki
  • tłuszcz do formy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier i ubijamy ok. 10 min. na jasną masę. Następnie dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki /pszenną i ziemniaczaną/ proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i wodę i ponownie mieszamy.
    Gotowe ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia - na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

  2. Przygotowujemy masę: budyń gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy z dodawanym małymi porcjami budyniem na jasną jednolitą masę.
    Do masy dodajemy cukier według uznania tzn. jeśli używamy wiśni świeżych lub z nalewki są one raczej kwaśne więc musimy dodać cukru więcej. Jeśli użyjemy owoców z kompotu będą one słodsze i cukru możemy dodać mniej.
    Na koniec do masy dodajemy odsączone wydrążone wiśnie i delikatnie mieszamy.

  3. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty i nasączamy sokiem z wiśni lub kompotem /w wersji dla dorosłych możemy do nasączenia dodać alkohol/ .

  4. Na jeden blat wykładamy przygotowaną masę, równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń