Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o smaku kawowym. Zachwyci nie tylko miłośników kawy.
Forma 36 cm x 25 cm
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać pół łyżki oleju i pół łyżki octu, ponownie delikatnie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto. Piec ok. 20 min. w temp. 180°C. Z ostudzonego biszkoptu zdjąć skórkę.
MASA KAWOWA Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka rozmieszać obie mąki oraz jajko. Wlać do gotującego mleka. Wlać też kawę. Gotować cały czas mieszając aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Gorącą wyłożyć na biszkopt. Na masie rozłożyć herbatniki. Gdy ostygnie przygotować masę śmietanową.
ŚMIETANA Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z mixami oraz kawę rozpuszczalną (proszek). Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Na wierzch zetrzeć kilka kostek czekolady.