Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na rewelacyjne ciasto, które po prostu trzeba spróbować :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 189
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 164
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16228
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 215
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 189
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 164
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16228
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 215
Składniki
CIASTO KAKAOWE Do jajek dodajemy cukier, ubijamy na jasną masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia-miksujemy. Dodajemy wodę, olej i kakao-miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni studzimy.
KREM 500ml mleka wlewamy do garnka-stawiamy na gazie. W 250ml mleka mieszamy budynie i cukier Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.
Ciasto ponczujemy kawą, wykładamy na nie krem-dajemy do lodówki.
MASA KAWOWA Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kawę-miksujemy. Do miski dajemy 2 łyżki żelatyny, dodajemy 125ml gorącej wody-mieszamy i studzimy. Ostudzoną żelatynę dajemy do masy i mieszamy krótko na najwyższych obrotach. Szybko wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy, smarujemy nią spód każdego bezika i układamy je na stężałej masie kawowej.
Resztą czekolady polewamy ciasto (robimy niteczki) Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.
ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach