Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 13452

Pyszne ciasto dla osób lubiących połączenie kawy i alkoholu. Ciasto Latte Macchiato wzorowane na kawie latte, warstwowo przełożony biszkopt kakaowy z mlecznym, delikatnym kremem i biszkoptami, a wszystko nasączone mocnym naparem kawowym z dodatkiem alkoholu, co dodało małego pazura. Dla przełamania słodyczy wierzch ciasta oprószony jest gorzkim kakao. Smaki świetnie się równoważą, idealne do takiej filiżanki kawy. Przy tym łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a znika ze stołu w mig. Polecam kawoszom i nie tylko !

Składniki

  • Biszkopt kakaowy na formę o wymiarach 24 x 37 cm
  • duże jajka 6
  • kakao 3 łyżki
  • cukier kryształ 10 łyżek
  • mąka pszenna Typ 500 6 łyżek
  • proszek do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu

    napar kawowy 400-500 ml
    wódka kawowa, orzechowa 80 ml
    ponadto

    okrągłe biszkopty 200 g
    gorzkie kakao do porószenia
    Krem

    miękkie masło 250 g
    cukier puder 100 g
    serek mascarpone 250 g
    serek waniliowy 200 g
    mleko w proszku 27 % tłuszczu ( nie może być granulat ) 2 szklanki * poj. 320 ml
    cukier wanilinowy 16 g

  2. Przygotowanie:

    Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno formy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, boków formy nie natłuszczamy, jedynie wykładamy paskami papieru do pieczenia ). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszysta masę. Dodajemy serki, mleko w proszku i mieszamy do połączenia składników i kremowej konsystencji.
    Parzymy macną kawę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do chłodnej/ ciepłej kawy dodajemy alkohol.
    Biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy kawowym ponczem każdy z nich.
    Na pierwszy nasączony blat ciasta wykładamy połowę kremu, następnie układamy biszkopty, które uprzednio zanurzamy w naparze dosłownie na sekundę lub dwie ( jeśli mamy ciepły napar, biszkopty szybko nasiąkają ). Przestrzeń pomiędzy biszkoptami pokrywamy niewielką ilością kremu, aby wyrównać powierzchnie. Wykładamy drugi blat biszkoptu, ponczujemy. Na wierzch wykładamy pozostałą ilość kremu i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Ciasto z wierzchu posypujemy grubą warstwą przesianego gorzkiego kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 stycznia 2018 Jako zdeklarowana kawoszka jestem zdecydowanie na TAK:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń