Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto maślankowe"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 205
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 205
Składniki
Odłóż łyżkę mąki do posypania owoców. Resztę połącz z cukrem. Wbij jajka, wlej pół szklanki oleju oraz esencję waniliową i wymieszaj .
Maślankę roztrzep mikserem z proszkiem do pieczenia. Kiedy zacznie „rosnąć” wlej do mąki z dodatkami i utrzyj na gładkie ciasto.
Jagody przebierz i opłucz. Osącz na sicie. Odłóż 1/3 porcji. Pozostałe owoce oprósz odłożoną łyżką mąki, wsyp do ciasta i lekko zamieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki). Wlej ciasto, wyrównaj. Wierzch posyp resztą jagód oraz płatkami migdałowymi. Wstaw formę do gorącego piekarnika.
Piecz ciasto 45 minut w temp. 170°C. Jeszcze gorące posyp cukrem pudrem. Tak samo możesz przygotować ciasto z wiśniami, malinami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami oraz agrestem.
<strong>Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza</strong>
Czas: 70 min, cena porcji: 1,50 złŹródło: Relaks