Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z dynią

Ciasto miodowe z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 415

Dodano:

Odsłon: 2978

Ciasto miodowe w dwóch kolorach, przełożone masą i marmoladą połączoną z konfiturą z czarnej porzeczki jest wyśmienite.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 5 szkl
  • jajka 2 szt
  • puree z dyni 150 ml
  • soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • masło lub margaryna 25 dag
  • cukier puder 20 dag
  • miód prawdziwy 15 dag
  • śmietana 1 szkl
  • kakao 3 łyżki
  • Masa z kaszy manny
  • mleko 4 szkl
  • kasza manna 8 łyżek
  • masło lub margaryna 25 dag
  • cukier puder 20 dag
  • spirytus do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat rumowy do smaku
  • Poncz
  • woda przegotowana 150 ml
  • miód prawdziwy 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • Polewa
  • masło 5 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka
  • kakao 2 łyżki
  • czekolada gorzka 10 dag
  • Lukier biały
  • cukier puder 10 dag
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • Dodatkowe składniki
  • marmolada 40 dag
  • konfitura z czarnej porzeczki 1 szkl
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Mąkę wymieszać z sodą, przesiać, podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z przesianym kakao. Miód rozpuścić, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i musem z dyni na puszystą masę.
    Następnie ucierając połączyć z jajkami, śmietaną i płynnym miodem.

  2. Połowę masy połączyć z mąką bez kakao. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować, włożyć na 2 duże blaszki wyłożone pergaminem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Resztę masy dyniowej połączyć z mąką z kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 ciemne blaty.

  3. Masa z kaszy manny
    Na mleku ugotować kaszę mannę, przykryć folią i ostudzić. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i opcjonalnie spirytusem.

  4. Poncz
    Przegotowaną wodę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, skropić upieczone, wszystkie 4 placki.
    Polewa czekoladowa
    Masło włożyć do garnuszka, dodać kakao, cukier i mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć z połamaną czekoladą.Lukier biały
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Marmoladę wymieszać z konfiturą porzeczkową. Przekładać placki w następujący sposób. Ciemne ciasto, połowa kremu.

  5. Jasne ciasto , marmolada, jasne ciasto, pozostały krem i ciemne ciasto. Obciążyć, odłożyć na kilka godzin. Następnie oblać polewą czekoladową i lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń