Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto orzechowe z korzenną nutą"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Mąkę przesiej ze szczyptą soli oraz cynamonem i kardamonem. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki. siekaj nożem, a gdy powstaną grudki, dosyp cukier brązowy i cukier waniliowy. Palcami zagnieć kruszonkę.
Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią do dna blachy. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki. Daktyle pokrój na małe kawałki. Włóż do malaksera. Dodaj orzechy i szybko zmiksuj. Pistacje posiekaj, dodaj do zmiksowanej masy. Dołóż miód i śmietanę. Wymieszaj. Rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Posyp pozostałą kruszonką.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około godziny. Gotowe ciasto wystudź. Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Wierzch placka udekoruj paseczkami stopionej czekolady.
ok. 1 godz. 20 min, 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina