Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pracowitej synowej nie bez powodu nosi tę nazwę. Jego przygotowanie wymaga czasu i małych umiejętności dekoratorskich, jednak efekt jest wart nie tylko uśmiechu teściowej, lecz zachwytu wszystkich członków rodziny. Deser składa się z lekkich, orzechowych placków, przełożonych czekoladowo-orzechowym kremem. Całość wieńczy dokładnie wykonana dekoracja w kontrastujących kolorach.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
Wykonaj krem czekoladowy: W dużej misce połącz cukier, kakao, mąki i sól. Do mieszanki dodaj żółtka i 250 ml mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką. W garnku zagotuj resztę mleka i wlej mączno-jajeczną mieszankę na gotujące mleko. Ciągle mieszając ugotuj budyń i zdejmij z ognia. Gdy masa jest jeszcze ciepła, wkrawaj do niej fragmenty miękkiego masła i wymieszaj do pełnego połączenia. Przykryj garnek folią spożywczą i zostaw do pełnego wystygnięcia. Po czym wstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.
Przystąp do przygotowania biszkoptów. Potrzebujesz 4 foremek o średnicy ok. 23 cm lub piecz placki po kolei w jednej blaszce. Orzechy wsyp do woreczka strunowego utłucz wałkiem do ciasta, po czym przesyp do młynka do kawy lub innego robota kuchennego i zmiel tak drobno, aż z orzechów powstanie coś w rodzaju piasku. W misce ubij białka i stopniowo utrwalaj cukrem. Po kilku minutach powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i sól. Wyłącz mikser, wsyp zmielone orzechy i mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyłóż masę do 4 foremek, rozprowadź i piecz każdy placek około 15 minut w 180°C. Po upieczeniu wystudź.
Przystąp do złożenia ciasta. Natłuść tortownicę masłem i odstaw. Schłodzony krem z lodówki ubijaj mikserem na wysokich obrotach (ok. 5 minut), po czym wyłącz mikser, wsyp posiekane orzechy i wymieszaj łyżką. Na dno tortownicy połóż pierwszą orzechową bezę, a na nią ¼ kremu czekoladowego. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Na koniec powinno zostać jeszcze ¼ kremu. Pozostawionym kremem obsmaruj boki, po czym obsyp je migdałami lub orzechami.
Wstaw ciasto do lodówki, a w tym czasie wykonaj polewy. Aby zrobić polewę jasną, dodaj do miski cukier puder i wymieszaj go z masłem i mlekiem. Ewentualnie dodaj jeszcze jedną łyżkę mleka. Aby wykonać czekoladową polewę, postąp analogicznie (dodając kakao). Następnie wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, wylej na nie jasną polewę i rozsmaruj. Włóż czekoladową polewę do rękawa cukierniczego lub woreczka i odetnij róg. Na wierzchu ciasta wykonaj równoległe paski. Po czym za pomocą wykałaczki narysuj dodatkowe wzory. Wstaw ciasto do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Podawaj schłodzone.