Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Śnieżny bal" - świetnie smakuje i nie wymaga pieczenia

Ciasto Śnieżny bal - świetnie smakuje i nie wymaga pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2670

Dodano:

Odsłon: 9139

Prognozy wskazują, że jeśli w ogóle zobaczymy śnieg w tym roku, to raczej będzie go niewiele. Dlatego musimy wyczarować go sami, urządzając śnieżny bal. A dokładniej rzecz ujmując, przygotowując go w kuchni. To wyjątkowo proste i smaczne ciasto z pewnością wywoła na waszych twarzach uśmiech porównywalny z tym, który odmalowuje się na twarzach dzieci, gdy zauważą pierwsze płatki śniegu.

Składniki

  • 3 paczki krakersów, mogą być solone
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto "Śnieżny bal" - świetnie smakuje i nie wymaga pieczenia

Przygotowanie

  1. Budynie ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw, by wystygły.

  2. Zmiksuj budyń z masłem i wiórkami (zostaw trochę do posypania ciasta). Spróbuj masę - może się okazać, że będzie mało słodka.

  3. Na blaszce ułóż warstwę krakersów i nałóż ok. 1,5 centymetra kremu. Potem znowu krakersy i znowu krem. W sumie muszą powstać 4 takie piętra. Z wierzchu ciasto posyp wiórkami.

  4. Ciasto przykryj folią aluminiową i odłóż do lodówki na całą noc. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń