Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rubin to słodkie ciasto maślane z dodatkiem kwaskowatej żurawiny, dzięki czemu stanowią doskonałe połączenie – także na święta. Dużą zaletą jest szybkość i prostota wykonania tego deseru. Wystarczy raptem kilka składników, które z pewnością masz w domu. Jeśli nie masz lub nie lubisz żurawiny, z powodzeniem możesz użyć jagód, orzechów, skórki pomarańczowej czy innych, świątecznych składników. To ciasto jest wyjątkowe przez swoją prostotę. Nie wymaga lukrowania czy glazurowania. Podczas pieczenia na wierzchu wytwarza się chrupiąca i krucha skórka, która sprawia, że Rubin staje się jeszcze lepszy.
Powstało połączenie ciasta z białek z ciastem z żółtek, dwukolorowe, barwami...
Odsłon: 28372
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 468
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 370
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3587
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3862
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 468
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 370
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3587
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3862
Składniki
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę przez ok. 5-7 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość. Dodaj miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj miksowanie przez 2 minuty. Wmieszaj przesianą mąkę do całkowitego wchłonięcia.
Wsyp ok. ¾ przeznaczonej żurawiny i wymieszaj, by owoce równomiernie rozłożyły się w cieście. Masa powinna być dość gęsta. Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i równomiernie rozprowadź.
Na wierzchu połóż odłożoną wcześniej żurawinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto rubin piecz przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź całkowicie przed podaniem.
Przepisy Desery
Desery
Tiramisu-włoski specjał
Desery
Szybkie oponki w 5 minut
Desery
Ciasto drożdżowe łyżką mieszane
Desery
Ciasto na gofrach
Tiramisu-włoski specjał
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 370
Szybkie oponki w 5 minut
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3587