Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rubin to słodkie ciasto maślane z dodatkiem kwaskowatej żurawiny, dzięki czemu stanowią doskonałe połączenie – także na święta. Dużą zaletą jest szybkość i prostota wykonania tego deseru. Wystarczy raptem kilka składników, które z pewnością masz w domu. Jeśli nie masz lub nie lubisz żurawiny, z powodzeniem możesz użyć jagód, orzechów, skórki pomarańczowej czy innych, świątecznych składników. To ciasto jest wyjątkowe przez swoją prostotę. Nie wymaga lukrowania czy glazurowania. Podczas pieczenia na wierzchu wytwarza się chrupiąca i krucha skórka, która sprawia, że Rubin staje się jeszcze lepszy.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1077
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4712
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1364
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1077
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4712
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1364
Składniki
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę przez ok. 5-7 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość. Dodaj miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj miksowanie przez 2 minuty. Wmieszaj przesianą mąkę do całkowitego wchłonięcia.
Wsyp ok. ¾ przeznaczonej żurawiny i wymieszaj, by owoce równomiernie rozłożyły się w cieście. Masa powinna być dość gęsta. Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i równomiernie rozprowadź.
Na wierzchu połóż odłożoną wcześniej żurawinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto rubin piecz przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź całkowicie przed podaniem.