Ciasto z masą krówkową i słonecznikiem, na delikatnym biszkopcie.Moje ulubione ciacho:)
Ciasto słonecznik
Składniki
- biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- krem:
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 15 dkg margaryny
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg masła
- 30 dkg łuskanego słonecznika
- 2 żółtka
- 1 kieliszek mocnego alkoholu
Składniki
- biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- krem:
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 15 dkg margaryny
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg masła
- 30 dkg łuskanego słonecznika
- 2 żółtka
- 1 kieliszek mocnego alkoholu

Etapy przygotowania
Przygotować biszkopt.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.Kiedy cukier rozpuści się, dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 st.C 25-30 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Przygotować krem słonecznikowy.Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku.Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać.Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180st.C ok.25 minut. Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ucierać na pulchną, gładką masę. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu.Dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu. Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Można udekorować dodatkowo z wierzchu słonecznikiem.

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 3669

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 40

Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 107

Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 1043
Ostatnio komentowane przepisy

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 3669

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 40

Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 107

Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 1043



Składniki
- biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- krem:
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 15 dkg margaryny
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg masła
- 30 dkg łuskanego słonecznika
- 2 żółtka
- 1 kieliszek mocnego alkoholu
Przygotować biszkopt.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.Kiedy cukier rozpuści się, dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 st.C 25-30 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Przygotować krem słonecznikowy.Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku.Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać.Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180st.C ok.25 minut. Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ucierać na pulchną, gładką masę. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu.Dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu. Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Można udekorować dodatkowo z wierzchu słonecznikiem.
A po co są te dwa żółtka podane w składnikach kremu?
obłędne ciacho, pyszności !
jadłam kiedyś podobne z cukierni, było dobre, ale takie domowe musi być przepyszne:)
Tak,rzeczywiście jest obłędne,nie mogę się najeść,tak mi smakuje:)
Pyszne ciacho na dzisiaj,dla wszystkich "smakerowych"dziewczyn -)))