Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto nie wymaga dużo pracy, jest lekkie i delikatne, zachęcam
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4062
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415937
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2727
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4062
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415937
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2727
Składniki
1. na biszkopt oddzielić żółtka, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier i żółtka dalej ubijając, na koniec dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, piec ok 30 min w 180 st, wystudzić, 2. wymieszać obydwie kawy, zalać 1 szkl wrzątku, rozmieszać, w razie potrzeby dosłodzić, wystudzić, 3. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. lekko podgrzać do rozpuszczenia, śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać robotem na małych obrotach, cienkim strumieniem wlać zimną żelatynę ciagle ubijając, odstawić na 10-15, 4. biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć 1/2 ilości ponczu, wyłożyć masę ( odłozyć 3-4 łyżki na wierzch), udstawić na chwilę, żeby masa lekko stężała, przykryć pozostałym ciastem, nasączyć ponczem, posmarować resztą kremu, na wierzch zetrzeć wafelek, odstawić do 2-3 godz do lodówki, smacznego