Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietanowo-kawowe

Ciasto śmietanowo-kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 4362

Dodano:

Odsłon: 2291

ciasto nie wymaga dużo pracy, jest lekkie i delikatne, zachęcam

Składniki

  • biszkopt: jajka 8 szt
  • mąka pszenna 2 szkl
  • cukier 1 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • ocet i olej po 1 łyżce
  • krem: śmietana kremówka 30% 1/2 l
  • serek homogenizowany waniliowy 50 dag
  • cukier puder
  • żelatyna 5 łyżeczek
  • poncz: kawa rozpuszczalna 5-6 łyżeczek
  • kawa capuccino 5-6 łyżeczek
  • wafelek w czekoladzie
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. na biszkopt oddzielić żółtka, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier i żółtka dalej ubijając, na koniec dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, piec ok 30 min w 180 st, wystudzić,
    2. wymieszać obydwie kawy, zalać 1 szkl wrzątku, rozmieszać, w razie potrzeby dosłodzić, wystudzić,
    3. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. lekko podgrzać do rozpuszczenia,
    śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać robotem na małych obrotach, cienkim strumieniem wlać zimną żelatynę ciagle ubijając, odstawić na 10-15,
    4. biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć 1/2 ilości ponczu, wyłożyć masę ( odłozyć 3-4 łyżki na wierzch), udstawić na chwilę, żeby masa lekko stężała, przykryć pozostałym ciastem, nasączyć ponczem, posmarować resztą kremu, na wierzch zetrzeć wafelek, odstawić do 2-3 godz do lodówki,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń