Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie sernika i makowca w najlepszym wydaniu, czyli ciasto Stefanek! Zobacz, jak je przygotować. Doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinnych spotkaniach i uroczystościach. Stefanek stanie się również fantastyczną propozycją do popołudniowej kawy lub spotkań ze znajomymi, a każdy, kto go spróbuje, zapyta cię o przepis.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20330
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 69
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 246
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 276
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 205
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20330
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 69
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 246
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 276
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 205
Składniki
Na początku przygotuj kruche ciasto. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wyrabiaj dłońmi lub mikserem. Jeśli ciasto nie chce się połączyć w zwartą kulę, dodaj łyżkę lodowatej wody. Wyrobione ciasto umieść na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Upieczony spód wyjmij z piekarnika, ale nie wyciągaj z formy.
W czasie pieczenia spodu przygotuj sparz mak. W tym celu umieść go w garnku i zalej 0,7 l wody, zamieszaj i zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie mak zlej na gęste sitko i odstaw do przestudzenia na około kwadrans.
Teraz pora na przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej masy.
Ostatni etap przygotowań, to masa makowa. Porządnie odcedzony i przestudzony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa – użyj nakładki z jak najmniejszą średnicą oczek. W misce umieść cukier i jajka i ubijaj mikserem ustawionym na wysokich obrotach. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa jajeczna będzie jasna, dodaj zmielony mak oraz masło. Całość wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
Na podpieczony wcześniej kruchy spód wykładaj na zmianę masę serową i masę makową. Ciasto piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale drzwiczki uchyl delikatnie dopiero po około 5 minutach od wyłączenia grzania. Ciasto wyjmij z piekarnika po upływie kolejnych 20 minut. Pamiętaj, by wyjąć je z foremki dopiero po całkowitym przestudzeniu.