Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto trociniak to lekki biszkopt przełożony kremem budyniowym i udekorowany posiekanymi orzechami, które po uprażeniu przypominają nieco trociny. Ciasto można wykonać z warstwą galaretki i zatopionym w niej startym jabłkiem. Poniżej znajdziesz przepis na prostszy, szybszy w przygotowaniu wariant
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6460
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6460
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Dwa żółtka odłóż do kremu. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsyp 150 g cukru. Gdy się rozpuści, zmniejsz obroty miksera do minimum. Dodaj do piany po jednym żółtku (nie przerywając ubijania), a następnie – przesiane przez sitko mąki. Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 25x25 cm (jej dno wyłóż papierem do pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Utrzyj 2 żółtka z mniej więcej 1/3 pozostałego cukru. Zagotuj 600 ml mleka. W 100 ml rozpuść proszek budyniowy. Wymieszaj go z wrzącym mlekiem i gotuj jeszcze przez chwilę. Dodaj do budyniu utarte żółtka i wymieszaj łopatką. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie utrzyj masło (bez dwóch łyżek) z resztą cukru (bez dwóch łyżek) na puszystą masę. Zmiksuj ją z masą budyniową.
Przetnij biszkopt na trzy blaty i nasącz je ponczem z wody, likieru kokosowego i limonki. Przełóż blaty ciasta kremem. Cienką warstwę kremu rozprowadź także na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki. Roztop 2 łyżki masła na patelni i upraż na nich z 2 łyżkami cukru wiórki kokosowe i rozdrobnione orzechy. Uprażonymi wiórkami posyp wierzch schłodzonego ciasta i wstaw je z powrotem do lodówki na kilka godzin.