Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc tym razem słodka propozycja na przepyszne ciasto truskawkowe, na kruchym spodzie pod truskawkową bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i zawsze się udaje, polecam wypróbować przepis jeżeli jeszcze państwo takiego ciasta nie piekli. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2723
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1251
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 718
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2723
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1251
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 718
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i lekko schłodzone masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję żółtka, śmietanę i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta i wkładam do woreczka, pozostałe ciasto również wkładam do woreczka. Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika, a większy do lodówki na około 30 minut.
Po około 30 minutach – podpiekanie spodu: Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką. Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno. Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika i przygotowuję bezę.
Przygotowanie bezy: W misce ubijam białka, gdy są już prawie ubite to dodaję stopniowo cukier i cały czas miksuję, następnie dodaję kisiel i miksuję do momentu ubicia się piany.
Końcowe przygotowanie ciacha: Na podpieczony spód układam umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki, a na truskawki nakładam ubitą pianę. Na samą górę ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut, następnie wyłączam grzanie, uchylam drzwiczki piekarnika i jeszcze pozostawiam ciasto w piekarniku na 15 minut. Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Ciasto truskawkowe pod bezą jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa