Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto W-Zka na kwaśnej śmietanie – jak za dawnych lat

Ciasto W-Zka na kwaśnej śmietanie – jak za dawnych lat

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3211

Dodano:

Odsłon: 16650

stsze ciasto już w przyszłym tygodniu… będzie obecny w akcji. Dzisiaj )przepis na tzw. Wuzetkę w wersji ponoć tradycyjnej z cięższym a’la babkowym ciastem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. Za jakiś czas na pewno dla porównania dodam wersję biszkoptowo – kremówkową :) Ciekawa jestem, którą Wy wolicie?

Składniki

  • Ciasto
  • 230 g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
  • 110 g cukru
  • 6 jajek
  • 60 g kakao + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 230 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 800 ml śmietany 18% (dobrze jest połowę zastąpić tzw. Crème fraîche lub zakwasić kremówkę łyżką śmietany z kulturami bakterii)
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny + odrobina wody do rozpuszczenia
  • Polewa
  • 1/2 kostki masła
  • 60 ml śmietanki
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kakao mieszamy z wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. W osobnej misce ucieramy cukier z masłem i dodajemy kolejno żółtka.Do masy powoli wlewamy kakao. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek – dodajemy do masła. Masa będzie dosyć gęsta, dlatego białka dodajemy stopniowo, mieszając łyżką. Masę wykładamy na blaszkę 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez mniej więcej 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto dzielimy na dwa blaty.

  2. Śmietankę ubijamy, dodajemy do niej cukier. Mieszamy ją ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do kremu. Gęstniejący krem wylewamy na pierwszy blat (możemy go również posmarować uprzednio dżemem) i układamy na nim drugą część ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki, w międzyczasie robimy polewę.

  3. Masło ze śmietanką rozpuszczamy, dodajemy cukier i gotujemy aż zacznie się pienić, wtedy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy gotując na najmniejszej mocy palnika. Gdy pozbędziemy się grudek – zdejmujemy z ognia i studzimy. Gęstniejącą polewą oblewamy ciasto i raz jeszcze wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 24 maja 2016 W przepisie z dawnych lat do ciasta dodawało się 2 łyżki galaretki z porzeczek, a masa to kostka masła, szklanka cukru pudru, szklanka kwaśnego mleka (nie śmietany i nie jogurtu) i aromat waniliowy. Nie było też aptekarskich gramów, ale pewnie to zależy, jak dawne lata mamy na uwadze:)Dzięki za przypomnienie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń