Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Historia tego ciasta sięga lat czterdziestych dwudziestego wieku. Prawdopodobnie powstała na cześć słynnej warszawskiej trasy W-Z, choć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6307
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6307
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam do masy dodawałam po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. W osobnej misce wymieszałam przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Mieszankę przesypałam do masy maślano -jajecznej i wymieszałam łyżką. Na koniec do masy dolałam mleko i ponownie wymieszałam. Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Ciasto piekłam w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. Ciasto wstawiłam do lodówki na około 2-3 godziny żeby się schłodziło, a następnie przygotowałam polewę. Mleko podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Po ok. 2 minutach wszystko dokładnie wymieszałam i posmarowałam wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki, aby polewa zastygła. Pozostałą śmietanę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki. Za jego pomocą wycisnęłam rozetki na wierzchu ciasta, równo je rozmieszczając, aby po pokrojeniu na kawałki na środku każdego kawałka znajdowała się taka rozetka. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je najwcześniej na drugi dzień po przygotowaniu.