Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wuzetka (W-Z)

Ciasto wuzetka (W-Z)

Autor:

Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3969

Dodano:

Odsłon: 1873

Historia tego ciasta sięga lat czterdziestych dwudziestego wieku. Prawdopodobnie powstała na cześć słynnej warszawskiej trasy W-Z, choć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jaja
  • ok. 150g cukru
  • 200g masła
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 40g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • ok. 0,5szkl mleka
  • Krem:
  • 800ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 32g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżek frużeliny wiśniowej (może być też dżem wiśniowy)
  • ok. 200ml zaparzonej i posłodzonej kawy rozpuszczalnej
  • Polewa:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto wuzetka (W-Z)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam do masy dodawałam po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. W osobnej misce wymieszałam przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Mieszankę przesypałam do masy maślano -jajecznej i wymieszałam łyżką. Na koniec do masy dolałam mleko i ponownie wymieszałam. Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Ciasto piekłam w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. Ciasto wstawiłam do lodówki na około 2-3 godziny żeby się schłodziło, a następnie przygotowałam polewę. Mleko podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Po ok. 2 minutach wszystko dokładnie wymieszałam i posmarowałam wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki, aby polewa zastygła. Pozostałą śmietanę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki. Za jego pomocą wycisnęłam rozetki na wierzchu ciasta, równo je rozmieszczając, aby po pokrojeniu na kawałki na środku każdego kawałka znajdowała się taka rozetka. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je najwcześniej na drugi dzień po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń