Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z jabłkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Do mąki dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj łyżką. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli, następnie ubij mikserem na sztywną pianę. Wciąż ucierając dodawaj po 1 łyżce ksylitolu oraz po jednym żółtku. Na koniec wsyp jeszcze mąkę z sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszaj łyżką, by wszystkie ciasta dokładnie się połączyły.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Jabłka umyj, obierz ze skórki i wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój jabłka w plasterki i rozłóż je na wierzchu ciasta, lek- ko wciskając. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: Wierzch ciasta można przed pieczeniem delikatnie oprószyć mielonym cynamonem.
80 minut. Porcja: 100 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie