Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i kremem twarogowym

Ciasto z jabłkami i kremem twarogowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10189

Dodano:

Odsłon: 7956

Cudownie wilgotne, pięknie pachnące, bogate w jabłka ciasto jesienne :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 35 dag
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyzeczka
  • sól szczypta
  • cynamon 1 łyzeczka
  • rodzynki 10 dag
  • woda 200 ml + 75 ml
  • jabłka ok. 80 dag
  • jajko 4 duże
  • cukier 18 dag
  • olej roslinny 150ml
  • skórka starta z 1 cytryny
  • Krem serowy:
  • twaróg półtłusty (u mnie w kostce zmielony ale może być dobry z wiaderka) 22 dag
  • miekkie masło 10 dag
  • płynny miód 8 dag
  • cukier puder 2 płaskie łyżki
  • cynamon do dekoracji
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki przełożyć do garnka i zalać 200 ml wody, podgrzewac na małym ogniu kilka minut, aż rodzynki wchłoną wodę, wystudzić.
    Jabłka umyc, obrac i pokroić w kostkę ok. 1,5 - 2 cm.
    Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, wymieszac. W drugiej misce umieścić 2 jajka, 2 żółtka, cukier, olej i skórkę z cytryny. Ucierac mikserem ok. 8 min. do uzyskania, jasnej, puszystej masy. Następnie dodac pokrojone jabłka, ostudzone rodzynki i 75ml wody, wymieszać wszystko szpatułką. Dodać suche składniki i znowu wszystko delikatnie wymieszac szpatułką. W osobnej misce ubic białka z odrobiną soli, na sztywną pianę. Dodac ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie śr. 22cm ale moze być 23-24cm) wyłozonej papierem do pieczenia. Wyrównac.

  2. Piec w temp. 180 stopni ok. 70-80 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąc z piekarnika, wystudzić.
    Krem serowy. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i miodem do połączenia się składników. Następnie w 4-rech partiach dodac twaróg, ciagle miksując.
    Wystudzone ciasto przekroic wzdłuż na pół

  3. Spód ciasta ułożyć na talerz lub patere, wyłozyć połowę kremu, rozsmarowac, przykryc drugą częścią ciasta, posmarowac resztą kremu, wyrównać. Wierzch mozna posypać płatkami migdałów i cynamonem

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń