Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem kawowym

Ciasto z kremem kawowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2454

Dodano:

Odsłon: 8173

Trzy w jednym: kruche, biszkopt i krem. A w zasadzie cztery, bo jeszcze dżem.

Składniki

  • Na kruche ciasto: 300g mąki krupczatki, 200g masła, 100g cukru pudru
  • Na biszkopt: 3 jajka, 180g cukru pudru, 180g masła, 180g mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem kawowy: 250g miękkiego masła, 150g cukru pudru, 5 żółtek, 25ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy, 50ml rumu
  • 100-150g dżemu np. truskawkowego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki krupczatki, masła i cukru pudru zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.

  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy i nakłuć widelcem. Piec ok. 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy razem z papierem i ostudzić. Formę ponownie wyłożyć papierem.

  3. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę razem z proszkiem i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wlać masło i całość wymieszać trzepaczką. Przelać do formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodać kawę i rum. Krem wstawić na chwilę do lodówki.

    Smacznego :)

  5. Kruche ciasto posmarować dżemem, przykryć je biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarować krem kawowy. Ciasto należy przechowywać w lodówce, ale warto je wyjąć 15 minut przed podaniem, aby nieco zmiękło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń