Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z marchwi z maślanką i kruszonką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Marchew obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Wsyp na patelnię cukier, wlej 40 ml wody i poczekaj, aż się skarmelizuje.
Dodaj masło i tartą marchew. Podlej małą ilością wody, przykryj i duś do miękkości.
Zrób karmel. Do rondelka wsyp cukier i zalej 50 ml wody. Poczekaj, aż się skarmelizuje. Obierz małe marchewki i przekrój je na połówki. Dodaj do rondelka masło, przyprawy, śmietanę i obraną marchew. Duś do miękkości. Wyjmij marchew z karmelu i wystudź.
Jajka rozbij, oddzielając żółtka. Białka ubij z połową cukru na pianę. Miękkie masło utrzyj z żółtkami i resztą cukru. Wsyp przyprawy, skórkę z cytrusów i tartą marchew. Przełóż mąkę z proszkiem do pieczenia, maślankę i pianę z białek. Ciasto wlej do formy. Na wierzchu ułóż marchewki z karmelu.
Z cukru, mąki, masła i posiekanych orzechów zagnieć kruszonkę i posyp nią krawędzie ciasta w formie. Piecz 50 minut w temperaturze 160° C. Przed podaniem polej karmelem. Czas przygotowania: 120 minut
Cena porcji: ok. 2, porcja 415 kcal.Źródło: Na żywo