Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i budyniem i...borówkami

Ciasto z rabarbarem i budyniem i...borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 224

Dodano:

Odsłon: 234

jak się nie chce to najlepiej wychodzi

Składniki

  • 500g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki 18%
  • 1l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dwie laski rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
  • około 100g borówek
  • aromat waniliowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia,3/4 szklanki cukru,aromat i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto.podzielić na dwie części.

  2. 2. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki . Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.

  3. budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu,plus mąka ziemniaczana i 1/4szklanki cukru.

  4. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, borówki i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce.drugą część ciasta pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C.około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń