Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z toffie i słonecznikiem

Ciasto z toffie i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 412

Dodano:

Odsłon: 2906

Po odwróceniu odsłania się polewa z chrupiącym słonecznikiem. Ten przysmak jest dość słodki, ale z kawą lub herbatą smakuje obłędnie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka dżemu dyniowego (można zastąpić posłodzonym puree z dyni lub innym jasnym dżemem)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Toffie:
  • 100 g cukru (brązowy lub biały)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • + 3 garście pestek słonecznika
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od toffie. Do garnka dodać cukier, śmietankę i masło. Zagotować i gotować ok. 5 minut. Zdjąć z palnika.
    Jajka ubić z cukrem (masa będzie jasna i puszysta). Dodać dżem, wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie wlać olej, wymieszać, wsypać mąkę i znów delikatnie wymieszać.
    Do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, przelać toffie i rozprowadzić. Posypać słonecznikiem, na wierzchu rozprowadzić ciasto. Piec ok. 45 minut w 180°C. Po 20 minutach przykryć folią aluminiową, aby się zbyt nie spiekło.
    Po wyjęciu odczekać 15 minut. Położyć na foremkę większą deskę i odwrócić konstrukcję "do góry nogami". Zdjąć foremkę i papier do pieczenia. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń