Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po odwróceniu odsłania się polewa z chrupiącym słonecznikiem. Ten przysmak jest dość słodki, ale z kawą lub herbatą smakuje obłędnie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9594
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 214
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20895
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9594
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 214
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20895
Składniki
Zaczynamy od toffie. Do garnka dodać cukier, śmietankę i masło. Zagotować i gotować ok. 5 minut. Zdjąć z palnika. Jajka ubić z cukrem (masa będzie jasna i puszysta). Dodać dżem, wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie wlać olej, wymieszać, wsypać mąkę i znów delikatnie wymieszać. Do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, przelać toffie i rozprowadzić. Posypać słonecznikiem, na wierzchu rozprowadzić ciasto. Piec ok. 45 minut w 180°C. Po 20 minutach przykryć folią aluminiową, aby się zbyt nie spiekło. Po wyjęciu odczekać 15 minut. Położyć na foremkę większą deskę i odwrócić konstrukcję "do góry nogami". Zdjąć foremkę i papier do pieczenia. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.