Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 678
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 51
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 230
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 366
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 678
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 51
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 230
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 366
Składniki
Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Śliwki, myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
Ciasto: Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.
Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu śliwki, skórką na dół. Następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50-55 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto śliwkowe widelcem mieszane gotowe!
Nasze rady: Ciasto mieszamy najkrócej, jak to jest możliwe, czyli tylko do momentu, aż nie będzie w nim grudek suchej mąki. Nie musi mieć jednolitej, gładkiej konsystencji, a i tak po upieczeniu będzie delikatne i puszyste. Piekarnik włączamy na etapie przygotowywania kruszonki i śliwek. Ciasto nie może czekać, należy je wstawić do piekarnika od razu po przygotowaniu.