Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciepłe lody owocowe"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Składniki
Czekoladę (mleczną lub deserową) połam na niewielkie kawałki, włóż do miseczki i i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą ustaw w większym naczyniu z gorącą wodą). Zamiast czekolady możesz też użyć gotowej polewy czekoladowej.
Rozpuszczoną czekoladę wylej na dno waflowych rożków. Odstaw do zastudzenia. W tym czasie przygotuj owoce do deseru. Opłucz je, oczyść, w razie potrzeby obierz ze skórki i pozbaw pestek. Mniejsze owoce (jeżyny, maliny) pozostaw w całości. Większe przekrój na połówki lub posiekaj w plasterki.
Wszystkie przygotowane owoce wsyp do dużej miski i delikatnie wymieszaj. Powstałym koktajlem owocowym napełnij rożki z zastudzoną czekoladą.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj cukier waniliowy. Ubitą kremówkę połącz ze zwykłą śmietaną. 5Owoce w wafelkach posyp cukrem pudrem do smaku. Deser podawaj na stół razem z kremem śmietanowym.
czas ok. 20 min; porcja – 380 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety