Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukiniowo-szałwiowa pychotka"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2794
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2794
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij cebulę. Wsyp ryż i mieszając, smaż 2 min. Wlej wino i gotuj, aż płyn całkiem się zredukuje. Wtedy zacznij gotować risotto na wolnym ogniu przez 30 min, wlewając po 1/2 szkl. gorącego bulionu (kolejną porcję wlewaj, gdy ryż wchłonie poprzednią).
Czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w półplasterki. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy. Usmaż cukinię z czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Przełóż na talerz.
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, przesyp je na talerzyk. Plasterki boczku pokrój na połówki i ułóż je na blaszce z piekarnika. Na każdym połóż po 2 listki szałwii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 8 min, aż boczek stanie się chrupiący.
Pozostałe listki szałwii posiekaj, dodaj do risotto razem z parmezanem i usmażoną cukinią. Delikatnie wymieszaj, rozłóż na talerze. Na wierzchu risotto ułóż plasterki boczku i pieczone listki szałwii, posyp orzeszkami i grubo mielonym pieprzem.Źródło: Tina