Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe babeczki klementynkowe

Cynamonowe babeczki klementynkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1109

Dodano:

Odsłon: 2612

Nie da się ukryć, że święta idą wielkimi krokami. Przede wszystkim można było to odczuć wczoraj, kiedy cały świat ogarnęło szaleństwo mikołajkowych prezentów. Dlatego postanowiłem, rozpocząć świąteczny cykl potraw i wypieków :) Od czego zaczniemy, chwila zastanowienia i nagle pojawiła się nad moją głową żarówka :) Może połączyć cynamon ze słodkimi klementynkami? Ciasto, babeczki, a może ciasteczka? Ostatecznie padło na babeczki :)

Składniki

  • 4 klementynek bez skórki
  • sok z 4 klementynek
  • 2 łyżeczki otartej skóry z klementynek
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sweet clementines chciałoby się powiedzieć, nie zawsze wszystkie jednak są słodkie. Zaczniemy jednak najpierw od ciasta. Ucieramy masło z cukrem i po kolei wbijamy jajka. Tutaj doskonale przydaje się mikser z obrotową miską ;) Dodajemy startą skórkę z klementynek, wlewamy sok, wsypujemy mąkę, proszek, cynamon i wszystko razem miksujemy.

  2. Obieramy klementynki ze skórki i kroimy w krążki. Formę do babeczek tłuścimy masełkiem. Na dno wkładamy po jednym kawałku mandarynki i zalewamy ciastem. Pieczemy w 180°C do momentu aż wyrosną :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń