Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cynamonowiec z nektarynkami i renklodami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 247
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 452
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 247
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 452
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
Nektarynki oraz renklody umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij, wyjmij pestki. Miąższ naktarynek i śliwek pokrój na spore cząstki. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania kolejno wbij 6 jajek.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Sypkie małymi porcjami wsyp do masy maślano-jajecznej. Dolej sok pomarańczowy i dokładnie wymieszaj ciasto mikserem.
Blachę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Na spodzie przygotowanej formy rozsmaruj 2/3 cynamonowego ciasta. Rozłóż pokrojone owoce. Przykryj pozostałym ciastem.
Ostatnie jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim wierzch ciasta. Posyp je migdałami wymieszanymi wcześniej z brązowym cukrem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 45 minut. Aby wierzch cynamonowca zbytnio się nie przyrumienił, pod koniec pieczenia placek przykryj kawałkiem pergaminu albo grubej folii aluminiowej.Źródło: Tina