Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3560

Dodano:

Odsłon: 5324

Przepyszna propozycja na weekend. Ciasto jest rewelacyjne. Delikatne i nie za słodkie. Polecam!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubij a cukrem. Ubij białka na sztywno. Dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.






  2. Powoli dodawaj sypkie składniki. wymieszaj.

  3. Blaszkę o wymiarach 24x35 wyłóż papierem. Wyłóż ciasto. Piecze w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. cytryny (2 szt.) sparz wrzatkiem. Zetrzyj skórkę. Sok wyciśnij. 3 szklanki wody zagotuj z cukrem (10 łyżek), skórką i sokiem z cytryny. W czwartej szklance rozpuść kisielowy proszek. Gotuj aż masa stężeje. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Śmietanę ubij, dodaj pod koniec ubijania cukier i żelatynę.

  4. Mascarpone zmiksuj z sokiem z cytryny (1/2 szt), cukrem (3 łyżki). Czekoladę rozpuść z masłem na małym ogniu.

    Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń