Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowy piegusek"
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 494
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1755
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 128
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 203
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 494
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1755
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 128
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 203
Składniki
ok. 50 minut
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dwie cytryny sparzyć, polewając wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć na jasnokremową masę z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać sypkie (obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia). Dodać sok i skórkę z cytryn oraz mak. Całość dobrze wymieszać mikserem.
Dwie foremki keksowe wyłożyć pergaminem. Nałożyć do nich po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut. Wystudzić.
Przygotować dekorację: sparzyć 1 cytrynę, polewając ją wrzątkiem, wytrzeć do sucha, pokroić w plasterki. Z cukru i 150 ml wody ugotować syrop.
Włożyć do niego plasterki cytryny, gotować je przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym. Utrzeć pałką na gładki lukier. Oblać nim ciasto. Udekorować plasterkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco