Do góry

Desery Przepis na:

Czarno - białe ciasto

Czarno - białe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1750

Dodano:

Odsłon: 13498

Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt jest smakowity.

Składniki

  • Ciasto: 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej
  • Krem: 3/4 l mleka
  • 15 dag cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Polewa: 125 g masła
  • 8 łyżeczek kakao
  • 10 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • Dodatkowo: 250 g masła
  • 280 g dżemu porzeczkowego
3-4 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
Czarno - białe ciasto

Przygotowanie

  1. Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min.

  2. Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę mleka wraz z cukrami wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy cienkim strumieniem rozrobione w mleku mąki cały czas energicznie mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje. Wtedy budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzony ucieramy powoli z kostką masła.

  3. Polewa: W małym garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, wodą i kakao ciągle mieszając, aż do idealnego połączenia składników.

  4. Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy w następujący sposób: biszkopt-dżem-krem-biszkopt-polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń