Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze czekoladki :) może nie zbyt idealne, ale dziewczyny miały ogromną frajdę z malowania czekoladą foremek. Dla własnej wygody najlepiej kupić gotowe dać dzieciom i po kłopocie. Ale moim zdaniem warto poświęcić odrobinę czasu by odciągnąć ich od telewizora bądź komputera, i jest świetnym sposobem na spędzenie miłych chwil razem.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3794
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 664
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3794
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 664
Składniki
Obie czekolady kruszymy do miseczki, ustawiamy nad naczyniem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Nasze foremki posmarowałam delikatnie olejem, i smarujemy pędzelkiem rozpuszczoną czekoladę. Wkładamy do lodówki by dobrze zastygło. Mleko podgrzewamy uważając by nam się nie przypaliło, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy zostawiamy by nam przestygło (możemy dodać likier kokosowy ).
Jak nam zastygła pierwsza warstwa czekolady, możemy jeszcze poprawić, tam gdzie prześwituje czyli nanieść drugą warstwę. Do gotowych foremek wkładamy wystudzone wiórki kokosowe, zostawiając trochę miejsca na czekoladę.
Naszą czekoladę podgrzewamy, bo pewnie nam zastygła i zaklejamy nasze czekoladki. Całość znowu ląduje w lodówce by ładnie zastygło.
Widok córek jak czekają na czekoladki własnej produkcji bezcenny :)))) Foremki u mnie to takie zwyczajne na kostki lodu, muszą być miękkie i rozciągliwe, bo ta z bananami była mało elastyczna i tylko jedna czekoladka wyszła w całości :)