Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe babeczki z gruszkami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 164
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 164
Składniki
Gruszki umyj i obierz, zostawiając ogonki. Owoce delikatnie natnij od spodu ostrym nożem i wydrąż gniazda nasienne.
Do rondla wlej wodę, dodaj cukier wanilinowy oraz 13 dag cukru. Zagotuj a gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, włóż gruszki. Gotuj na małym ogniu 7-10 min, od czasu do czasu obracając gruszki, by równomiernie zmiękły. Owoce wyjmij z syropu i przełóż na talerz, by obeschły.
Do szklanej lub metalowej miski włóż połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, dodaj 13 i 1 dag tłuszczu i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie do płynnej masy dodaj rozmącone jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto (będzie dosyć gęste).
Foremki posmaruj pozostałym masłem lub margaryną. Łyżką nałóż ciasto, w środek włóż gruszkę, lekko ją wciskając.
Piecz ok. 20 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.
Rada: Do syropu, w którym gotowały się gruszki, dodaj 4 i 1 łyżeczki kakao i gotuj na małym ogniu 10-15 min, aż zgęstnieje. Sosem polej wystudzone babeczki.
60 minut. Porcja: 660 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie