Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe babeczki z karmelowo-gruszkowym musem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Na stolnicy wymieszaj obie mąki, cukier puder i miękkie, pokrojone w kawałki masło. Wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Gruszki obierz, pokrój w drobną kostkę, polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Roztop cukier z 2 łyżkami wody, ugotuj na jasny karmel i od razu włóż gruszki. Duś chwilę razem, cały czas mieszając, następnie ostudź.
Zagotuj kremówkę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do przestudzonej kremówki wmieszaj czekoladę. Dopraw krem rumem.
Foremki wylep ciastem. Piecz w 180°C około 15 minut. Wystudzone wyjmij z foremek. Napełnij je kremem karmelowo-gruszkowym. Na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Wstaw do lodówki na noc.
Udekoruj babeczki kawałkami gruszek i posyp tartymi orzechami.
ok. 80 minut
Porcja 480 kcal
Koszt porcji ok. 2,10 zł
Przepis na 8 porcjiŹródło: Kobieta i życie