Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy deser"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Masa ciemna. Herbatniki mielimy na pył. Masło, kakao, mleko i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do chwili, gdy się rozpuszczą. Ucieramy z herbatnikami na gładką i elastyczną masę. Równą warstwą rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 24x30 cm.
Masa jasna. Żelatynę mieszamy z wodą. Lekko podgrzewamy, by się rozpuściła. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec wlewamy letnią żelatynę, miksujemy. Rozsmarowujemy na ciemnej warstwie. Delikatnie, za pomocą papieru do pieczenia, zwijamy w roladę i na 3 godziny wkładamy do lodówki.
Polewa. Śmietanę z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy obydwie połamane tabliczki czekolady i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Przestudzoną, płynną masą smarujemy roladę.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 287 kcal Białko 3,7 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 55 g.Źródło: Rewia