Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy deser"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 988
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 267
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 988
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 267
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Masa ciemna. Herbatniki mielimy na pył. Masło, kakao, mleko i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do chwili, gdy się rozpuszczą. Ucieramy z herbatnikami na gładką i elastyczną masę. Równą warstwą rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 24x30 cm.
Masa jasna. Żelatynę mieszamy z wodą. Lekko podgrzewamy, by się rozpuściła. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec wlewamy letnią żelatynę, miksujemy. Rozsmarowujemy na ciemnej warstwie. Delikatnie, za pomocą papieru do pieczenia, zwijamy w roladę i na 3 godziny wkładamy do lodówki.
Polewa. Śmietanę z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy obydwie połamane tabliczki czekolady i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Przestudzoną, płynną masą smarujemy roladę.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 287 kcal Białko 3,7 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 55 g.Źródło: Rewia