Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6762

Dodano:

Odsłon: 1935

Sernik bez pieczenia, na spodzie z cantuccini (wloskie herbatniki migdalowe) z kremem mascarpone i biala czekolada, ozdobiony wisniami w bialej czekoladzie.

Składniki

  • 200 g Cantuccini (lub inne ciastka)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • starta skórka cytryny
  • NADZIENIE:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g chudego twarogu
  • 200 g białej czekolady
  • ekstrakt waniliowy
  • DEKORACJA:
  • wiśnie
  • 100 g białej czekolady
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowy sernik z wiśniami

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksowac lub pokruszyc, dodac roztopione maslo, sól i starta skórke cytrynowa, dokladnie wymieszac i przelozyc mase do tortownicy tworzac boki o wysokosci ok 1 cm. Wstawic do lodówki.
    Czekolade roztopic i lekko schlodzic, twarozek z mascarpone i wanilia miksowac ok. 1 min. dodac roztopiona czekolade a nastepnie wylozyc mase kremowa na spód sernika.
    Wstawic ponownie do lodówki.

  2. Roztopic reszte czekolady, zanurzac w niej kolejno wisnie i suszyc je na papierze do pieczenia.
    Aby wisnie staly równo na serniku, mozna przed zanurzeniem w czekoladzie odciac kawalek spodu.
    Przed podaniem sernik udekorowac wisniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń